Kontaktna sočiva

RASPOLAŽEMO SA ŠIROKIM IZBOROM KONTAKTNIH SOČIVA

Dnevnim, mesečnim tromesečnim, šestomesečnim i godišnjim kao i sa sredstvima za održavanje kontaktnih sočiva

Zašto je važno čuvanje kontaktnih sočiva u rastvoru?

Rastvor za negu u koju stavljate kontaktne sočiva sadrži blagu ali delotvornu dozu dezificijensa. Čuvanje kontaktnih sočiva u rastvoru pomaže uklanjanju preostalih bakterija i proteinskih naslaga s vaših sočiva, tako da su ona čista i higijenska u momentu stavljanja na oči.

Jednom sam nosio/la kontaktna sočiva i odustao/la. Hoće li mi sada nova odgovarati?

Svakako bi trebali ponovno pokušati. Indrustrija kontaktnih sočiva napreduje i svake godine dobijamo nove proizvode kako bi ispunili zahteve nosioca i kako bi nosioci kontaktnih sočiva bili zadovljniji. Imamo nove materijale, nove rastvore, dnevna kontaktna lsočiva za osetljive oči za ljude koji imaju problema s alergijama, veći raspon dioptrija, multifokalna kontaktna sočiva (za ljude koje imaju naočare za daljinu i blizinu). Većinu problema možemo riešiti kontaktnim sočivima.

Zašto moram dolaziti na kontrole?

Na kontrolu je potrebno dolaziti isključivo kod stručnjaka, kako bi se redovno kontrolisale vaše oči i kako bi se na vreme reagovalo ukoliko imate neki problem. Takođe kako bi vam se moglo preporučiti nešto drugo jer se vaš život menja (posao, upotreba lekova, godine, dioptrija, vlažnost oka i dr.), pa vam u određenom periodu života, jedan način korištenja i tip kontaktnih sočiva može bolje odgovarati i koristiti u odnosu na sočiva koje trenutno koristite.

Kako znam da li je kontaktno sočivo na dobroj strani, a ne naopako?

Neki proizvođači imaju oznake 1,2,3 kada gledamo u dobru stranu, a kada je okrenuta vidimo 3,2,1 što nam olakšava snalaženje. Ukoliko stavite kontaktno sočivo obrnuto, nećete videti dobro i žuljat će vas. Izvadite kontaktno sočivo, proverite još jednom stranu i ako je na pogrešnoj, okrenite je i stavite ponovno.

Zašto moram menjati kontaktna sočiva kada su mi još uvek dobra?

Kontaktna sočiva, kao i svaki drugi proizvod, ima svoj rok trajanja. A to znači da kontktno sočivo ima rok trajanja do kada ispunjava uslove za sigurno korištenje. Iako ne osećate neku neprijatnost, TO NE ZNAČI DA KONTAKTNA SOČIVA NAKON ISTEKA ROKA NE ŠTETE VAŠEM VIDU. Najvažnije je što razni mikroorganizmi nakupljeni na kontaktnom sočivu mogu izazvati infekcije. Kontaktno sočivo više ne propušta dovoljno kiseonika kroz svoj materijal zato oko, tj. rožnjača ne dobija dovoljno kiseonika kako bi normalno funkcionisala. Takođe, kontaktna sočiva izgube svoje ovlaživače koji su ugrađeni pa dolazi do većeg trenja i slabijeg vida, što vi ne morate osetiti i primetiti odmah, a to je štetno. S vremenom, takvim neodgovorinim nošenjem kontaktnih sočiva, oči postaju osjetljivije, upale se znaju ponavljati, kontaktna sočiva se ne mogu više ugodno nositi 10 sati, te se vremenski period nošenja kontaktnih sočiva smanjuje i vid je lošiji.

Koje su kontaktna sočiva najbolja?

Tu tačnog odgovora nema. Koja kontaktna sočia vama odgovaraju zavisi od puno faktora, koliko često mislite nositi kontaktna sočiva, kakav je vaš suzni film, kakvo je vaše oko, koju dioptriju imate, čime se bavite, tj. koji posao obavljate i u kojim uslovima radite (vlaga, klima, prašina i sl.). Ima još puno toga što određuje koja su kontaktna sočiva najbolja za vas, to ne znači da će biti najbolja i za vašeg prijatelja. O vrsti i nameni svojih kontaktnih sočiva potrebno je savetovati se isključivo sa STRUČNJAKOM kontaktologom (optometristom ili oftalmologom).

Zašto moram čistiti kontaktna sočiva?

Na površinu kontaktnih sočiva se sakupljaju masti, proteini, mikroorganizmi i dr. Sve to može uticati na vaš vid i infekciju vašeg oka, a to ne želite jer onda ne možete nositi kontaktna sočiva. Čišćenjem kontaktnih sočiva uklanjamo naslage i tako sprečavamo infekciju oka i zamagljen – loš vid. Čišćenje nikada nije 100% pa se stoga kontaktna sočiva nakon propisanog perioda moraju zameniti novim parom kako ne bi došlo do raznih upala oka.

Imam dvoje naočara, za daljinu i blizinu. Postoje li kontaktna sočiva za mene?

Postoje. To se može rešiti multifokalnim kontaktnim sočivima s kojima vidite dobro na sve udaljenosti (funkcionišu drugačije od progresivnih naočara). Isto tako, moguće je i rešenje drugom metodom – aplikacijom (nošenjem) kontaktnih sočiva za daljinu (s kojima vidite dobro daleko), a preko njih koristite naočare za čitanje.

Smem li kombinovati kontaktna sočiva i naočare?

Svakako. Neka kontaktna sočiva se ne mogu koristiti ceo dan, te se za preostali deo dana preporučuje nošenje naočara.

Koja je razlika između mekih, tvrdih i polutvrdih kontaktnih sočiva?

Razlika je u vrsti materijala. Mekana kontaktna sočiva su želastinasta, savitljiva. Prilagođavanje je lakše na takva kontaktna sočiva. Izrađena su od hydrogela(DK= 35) ili silikon-hydrogela(DK=135). Tvrda kontaktna sočiva su na dodir tvrda izrađena su od PMMA materijala. Tvrda kontaktna sočiva ne propuštaju gasove (kiseonik DK=0) pa se zbog toga postepeno zamenjuju polutvrdim kontaktnim sočivima. Polutvrda kontaktna sočiva, ispravan naziv je tvrda gaspropusna kontaktna sočiva. Izrađene su od modernih polimera. Takva kontaktna sočiva imaju visoku propustljivost gasova (za oko bitan kiseonik, DK= 145). Takođe su na dodir tvrda. Potreban je malo duži period navikavanja radi tvrdoće samih kontaktnih sočiva.

Zašto ne smem spavati sa kontaktnim sočivima?

Nije sasvim tačno da se ne sme spavati sa kontaktnim sočivima. Postoji mali broj ali tačno određen tip kontaktnih sočiva sa kojima se sme spavati.Takav način nošenja kontaktnih sočiva nazivamo Extendet wear. Ako niste tražili takav tip kontaktnih sočiva najverovatnije ih niste dobili pa zato nemojte spavati sa svojim kontaktnim sočivima. Kontaktno sočivo se tokom spavanja osuši u oku i prilepi za rožnjaču pa prilikom vađenja kada se probudite pomeranjem takvog kontaktnog sočiva možete oštetiti svoju rožnjaču kao da ste je porezali što je izuzetno bolno. Takođe, takva osušena kontaktna sočiva menjaju svoje parametre pa ne propuštju kiseonik do oka a što opet može prouzrokovati povredu oka. Želite li nositi kontaktna sočiva sa kojima možete spavati i ne morate ih vaditi iz oka i do 30 dana savetujte se sa svojim kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) o kontaktnim sočivima za produženo nošenje (extendet wear).

Jesu li kontaktna sočiva sigurna?

Jesu ukoliko kontaktna sočiva nosite pravilno, kako piše u uputstvu i ako odlazite na redovne kontrole kako bi se vaše oči mogle redovno kontrolisati i po potrebi reagovati.

Od kojeg uzrasta dete sme nositi kontaktna sočiva?

Dete sme nositi kontaktna sočiva od rođenja ALI SAMO POD NADZOROM OFTAMOLOGA. Vredi naglasiti da su studije pokazale da deca koja koriste kontaktna sočiva imaju više samopouzdanja i lakše se sprijateljuju, takođe se bolje pridržavaju uputstsva za korištenje kontaktnih sočiva, nego odrasli koje su dobili na pregledu. Zato roditelji nemojte biti protiv, kontaktna sočiva su sigurna ako se deca pridržavaju uputsva i redovno se kontrolišu kod oftalmologa.

Mogu li nositi kontaktna sočiva u boji ako nemam dioptriju?

Da. Pre prve upotrebe bez obzira što nemate dioptriju potrebno se je da se svetujete sa kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) oko nošenja takvih kontaktnih sočiva i obavite pregled jer i takva kontaktna sočiva ako se ne nose pravilno mogu prouzrokovati povrede.

Mogu li posuditi kontaktna sočiva prijatelju?

Nikako! Kontaktna sočiva su za ličnu upotrebu i spadaju pod medicinski proizvod. Kao prvo iz higijenskih razloga nije dobro deliti kontaktna sočiva a kao drugo postoje razni parametri kontaktnih sočiva koje vašem prijatelju ne moraju odgovarati pa mu takva kontaktna sočiva mogu prouzrokovati neku povredu. Svejedno je da li se radi o dioptrijskim kontaktnim sočivima ili o kozmetičkim tj. kontaktnim sočivima u boji.

Smijem li nositi kontaktne leće za vrijeme treniranja?

Da, moglo bi se reći da je i poželjno. S kontaktnim sočivima se dobije veće vidno polje, ne padaju sa glave kao naočare a što znači da uvek dobro vidite što je važna činjenica. Takođe kod sportova na otvorenom preko kontaktnih sočiva možete nositi sunčane naočare da vam svetlost ne smeta. Postoje sportska kontaktna sočiva koja poboljšavaju kontrast i osećaj dubine slike (prostorni vid). Takova kontaktna sočiva možete nositi bez obzira dali imate dioptriju ili ne.

Smijem li kontaktna sočiva prati vodom?

VELIKO NE! Kontaktna sočiva ne smeju doći u dodir sa vodom ili bilo kakvom drugom supstancom koja nije namenjena kontaktnim sočivima. U vodi postoje opasni mikroorganizmi a jedan o najopasnijih je parazit Acantomeba koji može izazvati jaku upalu rožnjače ako se ne počne lečiti na vreme. U određenim slučajevima može izazvati čak i slepilo. Zato još jednom VELIKO NE vodi.

Smijem li plivati s kontaktnim sočivima?

Da, ali pod određenim usloviima. Kako kontaktno sočivo ne sme doći u dodir sa vodom jer kontaktno sočivo može apsorbovati razne mikrobe i ostale nečistoće iz vode koje mogu izazvati upalu. Potrebno je nositi masku ili zaštine naočare za plivanje kako bi spriječili kontakt vode i kontaktnih sočiva. Svejedno je dali se radi o moru, reci, bazenu, jezeru ili …. Za sve vredi isto pravilo.

Imam problem s alergijom i kontnim sočivima, šta da radim?

Preporučuje se da ako nosite kontaktna sočiva u vreme alergije? Da nosite dnevna kontaktna sočiva tako da svaki dan stavite nova čista sterilna kontaktna sočiva, kako ona ne bi imala na svojoj površini alargen koji bi vas odmah po stavljanju iritirao. Takođe ako ne možete iz nekog razloga nositi dnevna kontaktna sočiva nego kontaktna sočva sa dužim periodom zamene preporuka je da koristite rastvor na bazi peroksida a ne all in one rastvore kako bi se kontaktna sočiva bolje očistila. Svakako se savetujte sa svojim oftalmologom ili optometristom o načinu korištenja kontaktnih sočiva za period dok imate problem sa alergijom.

Koliko često trebam menjati sočiva?

To prvenstveno zavisi o vrsti sočiva koju koristite. Svakako se treba držati uputstva proizvođača, napisanog na deklaraciji. Postoji mogućnost dnevne izmene, da svaki dan koristite nova sterilna kontaktna sočiva, 14-dnevna zamena, zamjenjujete svoja kontaktna sočiva svakih 14 dana. Mesečna zamena, svoja kontaktna sočiva zamenjujte svakih 30 dana. Takođe postoji mogućnost koja se u praksi polako izbacuje iz upotrebe, da kontaktna sočiva zamenjujete svakih 90 ili 365 dana.

Koliko vremena je potrebno da se naviknem na kontaktna sočiva?

Iako je to individualno, većina nosioca se navikne brzo, već kroz 15 minuta prestaju osećati kontaktna sočiva na očima. Nekima će možda biti potreban i koji dan ali je to manji broj osoba.

Smem li koristiti šminku dok nosim kontaktna sočiva?

Da. Potrebno je paziti da kontaktna sočiva i šminka ne dođu u kontakt kako se kontaktna sočiva ne bi zaprljala i postala neudobna u oku. Ukoliko su vaše oči osjetljive postoji određena šminka koja je namijenjena za korisnike kontaktnih sočiva. Pravilo kod šminke je: UVEK PRVO STAVLJATE I SKIDATE KONTAKTNA SOČIVA kako bi ih što manje zaprljali.

Mogu li kontaktna sočiva otići iza oka?

Ne mogu. Membrana koju nazivamo conjuktivita sprečava njihov odlazak iza oka. Ukoliko se dogodi da ne primećujete kontaktno sočivo, ono se moglo sakriti iza vaše gornje ili donje veđe (kapka) ili vam je neprimeto ispalo. Ta situacija nije opasna. Potrebno je kontaktno sočivo vratiti na mesto. Ako vam to ne pođe za rukom potražite pomoć od svog oftalmologa ili optometrista.

Mogu li nositi meka kontaktna sočiva ako imam astigmatizam?

Svakako. Postoje razne vrste mekih kontaktnih sočivaa za korekciju astigmatizma. Postoje dnevna, dvonedeljna i mjesečna astigmatična kontaktna sočiva različitih proizvođača,. Tako da prema svojoj potrebi možete odabrati najbolju opciju. Ukoliko vam jedan proizvođač ne odgovarao ne znači da drugi neće, to je moguće zbog različite tehnologije izrade stabilizacije tih kontaktnih sočiva.